D-mannose bij blaasontsteking: dosering, bijwerkingen en meer (2024)

Heb je gehoord over D-mannose en wil je dit inzetten tegen een blaasontsteking? In dit artikel laat ik je op basis van onderzoek zien of D-mannose werkt tegen een blaasontsteking en meer. Lees verder!

In dit artikel lees je over:

Wat is D-mannose precies?

D-mannose is een suiker en komt van nature voor in fruit. Het is recent populair geworden als het nieuwe natuurlijke middel tegen blaasontsteking.

Dat is niet voor niks.

Hoe werkt D-mannose bij een blaasontsteking?

Laten we eerst kijken hoe D-mannose zou kunnen werken bij een blaasontsteking.

Je lichaam verteert bijna alles wat je eet of drinkt. D-mannose is hierop een uitzondering. Hiervan wordt slechts 10% in je lichaam verteerd en 90% wordt weer uitgeplast.

Je lichaam verteert D-mannose dus niet. Dit is erg belangrijk. Hierdoor kan de D-mannose namelijk in de blaas in aanraking komen met de bacteriën die meestal de blaasontsteking veroorzaken.

Bij een blaasontsteking is de wand van de blaas ontstoken. Dit komt (meestal) doordat de E. coli bacterie aan de blaaswand hecht. E. coli bacteriën hebben vinger-achtige uitsteeksels die zich vastgrijpen aan de wand van de blaas. Deze uitsteeksels worden ook wel lectinesgenoemd. Ondanks dat je de blaas regelmatig leegplast blijven de E. coli bacteriën aan de blaaswand kleven.

Maar nu komt D-mannose in het spel. D-mannose hecht extreem goed aan de uitsteeksels van de E. coli bacterie. Hierdoor hechten de E. coli bacteriën zich aan de D-mannose en komen ze los van de blaaswand. Vervolgens plas je de D-mannose inclusief de gehechte E. coli bacteriën uit1. Hierdoor vermindert het aantal E. coli bacteriën in de blaas en neemt de blaasontsteking af.

“D-mannose hecht extreem goed aan bacteriën in de blaas. Vervolgens plas je de D-mannose inclusief aangehechte bacteriën uit.”

D-mannose bij blaasontsteking: dosering, bijwerkingen en meer (1)

Structuur E. coli bacterie

Hoe effectief is D-mannose bij een blaasontsteking?

Het draait natuurlijk om het echte wetenschappelijke bewijs. Laten we er direct in duiken.

Eerst nog even dit, een blaasontsteking wordt behandeld met antibiotica. Antibiotica werken erg goed, maar het heeft als grote nadeel dat het erg slecht voor je is (vele bijwerkingen). Daarnaast is antibiotica resistentie een groot probleem.

Er zijn een viertal onderzoeken gedaan naar de werking van D-mannose bij een blaasontsteking:

Onderzoek #1: 308 vrouwen die frequent een blaasontsteking hadden, werden onderzocht2. Uit dit onderzoek blijkt dat D-mannose bij het voorkomen van een blaasontsteking ongeveer net zo goed werkt als antibiotica (en veel beter dan niks doen).

Onderzoek #2: in dit onderzoek3 werd D-mannose vergeleken met antibiotica bij het behandelen en voorkomen van een blaasontsteking. Uit dit onderzoek bleek dat D-mannose de symptomen van een blaasontsteking verminderde. Daarnaast was D-mannose hierbij effectiever dan antibiotica.

Onderzoek #3: dit onderzoek4 is uitgevoerd bij vrouwen met een terugkerende blaasontsteking. Het risico op een terugkerende blaasontsteking werd met 45% verlaagd door D-mannose gebruik ten opzichte van de groep die niks kreeg toegediend. Daarnaast bleek er geen verschil tussen de antibiotica en D-mannose groep.

Onderzoek #4: in dit onderzoek5 werd getest of de symptomen van een blaasontsteking verminderden na gebruik van D-mannose. Uit dit onderzoek blijkt dat D-mannose hiervoor inderdaad werkt.

“Uit al het verrichte onderzoek blijkt dat D-mannose werkt tegen een blaasontsteking.”

Is D-mannose gevaarlijk?

Goed nieuws dus dat D-mannose blijkt te werken tegen een blaasontsteking. Maar heeft het bijwerkingen, of is het gevaarlijk?

Het gebruik van D-mannose is doorgaans niet schadelijk. Daarnaast heeft het geen bijwerkingen (in tegenstelling tot antibiotica). Verder is er weinig tot geen effect op de bloedsuikerspiegel. Dit maakt het echt de natuurlijke oplossing. Het is onverstandig om extreem veel D-mannose te nuttigen, omdat dit schadelijk kan zijn voor de nieren.

Diabetici, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven dienen voorzichtig te zijn met D-mannose6, omdat voor deze groepen geen specifieke onderzoeken zijn gedaan naar de veiligheid van D-mannose.

Ik ben het met je eens dat “voorzichtig” een vage term is.

Wat is “voorzichtig” precies?

Wat ik zou doen als ik bij één van deze groepen zou horen, is even overleggen met de huisarts. Waarschijnlijk kan het ook voor deze groepen weinig kwaad om D-mannose te nuttigen, maar je weet het niet zeker. Als je D-mannose wil gebruiken, wees niet koppig en overleg even met de huisarts!

Is het gebruik van D-mannose aan te raden?

De resultaten van de vier genoemde onderzoeken laten zien dat D-mannose erg goed werkt bij het voorkomen en behandelen van een blaasontsteking. Daarnaast blijkt uit onderzoeken #1, #2 en #3 dat D-mannose minstens even goed werkt als antibiotica. Eigenlijk best een verbluffend resultaat.

Aan de andere kant is met deze vier onderzoeken D-mannose niet heel uitgebreid onderzocht. Hopelijk worden er de komende jaren nog meer onderzoeken verricht om nóg meer bewijs te verkrijgen.

Als je het aan mij vraagt is D-mannose echt wel het proberen waard. De onderzoeken spreken voor zich. Je kan D-mannose dus goed gebruiken om een blaasontsteking te voorkomen.

Denk je dat je al een blaasontsteking hebt?

Ook dan kan D-mannose een optie zijn. Overleg dit wel even met de huisarts.

Hoeveel D-mannose per dag is aan te raden?

Ook voor deze vraag kunnen we weer kijken naar de vier genoemde onderzoeken.

OnderzoekToediening per dagTotaal per dag
Onderzoek #12 gram2 gram
Onderzoek #21e twee weken: 3x per dag 1 gram
Daarna: 2x per dag 1 gram
1e twee weken: 3 gram
Daarna: 2 gram
Onderzoek #32 gram in de avond2 gram
Onderzoek #41e drie dagen: 2x 1,5 gram
Daarna: 1x per dag 1,5 gram
1e drie dagen: 3 gram
Daarna: 1,5 gram

Op basis van deze onderzoeken is tussen de 1,5 en 3 gram D-mannoseper dag een goede hoeveelheid. Om eerlijk te zijn is het onduidelijk wat nu echt precies de optimale hoeveelheid per dag is. Je kan hier daarom een beetje mee experimenteren. Je kan bijvoorbeeld kiezen om de eerste week 2,5 gram per dag te nemen en daarna 1,5 gram per dag.

Verder is het lastig te zeggen of het beter is om de D-mannose op één moment op de dag te nuttigen of meer verspreid over de dag. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, neem dan de D-mannose op twee momenten op de dag in (bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds).

“1,5 tot 3 gram D-mannose per dag is de optimale hoeveelheid.”

Hoeveel D-mannose krijg je binnen via voeding?

Helaas komt D-mannose maar in hele kleine hoeveelheden voor in fruit. Daarom ga je de 1,5 tot 3 gram niet enkel kunnen halen uit voeding.

D-mannose producten

Overweeg je D-mannose? Allereerst is het belangrijk te noemen om genoeg water te drinken. Pas ook de makkelijk te volgen tips toe uit dit artikel.

Verschillende producten raden verschillende hoeveelheden D-mannose per dag aan. Sommigen 1 gram per dag, anderen tot wel 3-4 gram per dag. Onthoud echter dat op basis van de beschreven onderzoeken 1,5 tot 3 gram per dag een goede hoeveelheid is. Je kan ook iets minder dan 1,5 gram per dag proberen (want: goedkoper), maar dan is de kans dat het werkt misschien kleiner.

Welke D-mannose je precies hebt, maakt waarschijnlijk niet veel uit. Als je googelt kom je ongetwijfeld wat tegen. Helaas mag ik (wettelijk gezien) niet zomaar naar allerlei D-mannose producten linken, omdat dit dan zou gelden als een medische claim.

Alleen naar een aantal specifieke ‘medische hulpmiddelen’ mag ik linken, omdat deze producten daadwerkelijk (wetenschappelijk) getest zijn.

Het enige medische hulpmiddel met D-mannose is de ‘Lucovitaal D-mannose blaasontsteking bruistabletten‘. Mocht je D-mannose willen proberen, dan is dit waarschijnlijk een mooi startpunt.

Conclusie: D-mannose blaasontsteking

Op dit moment zijn er een aantal onderzoeken gedaan naar het effect van D-mannose op een blaasontsteking. Uit deze onderzoeken blijkt D-mannose te werken tegen een blaasontsteking.

Daarnaast is D-mannose niet schadelijk (diabetici en zwangere vrouwen moeten wel oppassen). Dit maakt D-mannose de natuurlijke oplossing bij een blaasontsteking.

Verder durf ik te zeggen dat, mocht ik ooit een blaasontsteking krijgen, ik waarschijnlijk D-mannose zou kiezen van alle beschikbare middelen tegen blaasontsteking. Benieuwd naar wat deze andere middelen zijn? Zie deze pagina voor een overzicht (alles natuurlijk op basis van wetenschappelijk onderzoek).

Nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Laat het me weten.

Gebruikte bronnen

  1. D-Mannose for Bladder and Kidney Infections – 1999
  2. Use of d-mannose in prophylaxis of recurrent urinary tract infections (UTIs) in women – 2013
  3. Oral D-mannose in recurrent urinary tract infections in women: a pilot study – 2014
  4. D-mannose powder for prophylaxis of recurrent urinary tract infections in women: a randomized clinical trial – 2013
  5. D-mannose: a promising support for acute urinary tract infections in women. A pilot study – 2016
  6. https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/d-mannose-uses-and-risks

D-mannose bij blaasontsteking: dosering, bijwerkingen en meer (2)

Teun

Heb je het hele bericht gelezen en heb je nog een vraag of opmerking? Laat het me hier beneden dan weten. Vind ik leuk!

D-mannose bij blaasontsteking: dosering, bijwerkingen en meer (2024)

FAQs

Wat zijn de bijwerkingen van D-mannose? ›

Het gebruik van supplementen met de voedingsstof kent op dit moment geen bekende bijwerkingen en is daarom niet gevaarlijk in het gebruik. In enkele gevallen kan er bij langdurig gebruik van de voedingsstof sprake zijn van meer vloeibare ontlasting of diarree.

Hoe snel werkt D-mannose blaasontsteking? ›

Doorgaans is de infectie in 1 tot 3 dagen bestreden. Indien de behandeling effectief is, zijn de klachten na 24 uur gebruik van D-mannose al afgenomen.

Wat is de grootste boosdoener bij een blaasontsteking? ›

De grootste boosdoener is de darmbacterie Escheria Coli (E. coli bacterie).

Is D-mannose veilig? ›

Gebruik van D-Mannose

Een van de voordelen van D-Mannose is dat het over het algemeen als veilig wordt beschouwd en zelden bijwerkingen veroorzaakt.

Wat is beter cranberry of D-mannose? ›

Kort door de bocht heeft d-mannose dezelfde werking als cranberry's maar is het vele malen krachtiger. Zo staat een dosering van 500 mg d-mannose gelijk aan maar liefst 225 gram cranberry's. Je zou dus flink wat cranberry's moeten consumeren voor hetzelfde effect.

Hoe snel werkt Femannose? ›

Voor volwassenen en kinderen boven de 14 jaar. Zichtbaar effect mogelijk vanaf de eerste inname***.

Hoe gaat blaasontsteking het snelste weg? ›

U krijgt antibiotica. Antibiotica doden de bacteriën in uw blaas. Uw klachten zijn hierdoor sneller weg. Ook heeft u minder kans dat de blaasontsteking overgaat in een nierbekkenontsteking of een prostaatontsteking.

Wat is het beste medicijn tegen blaasontsteking? ›

Als u de klachten vervelend of pijnlijk vindt, kan uw arts een antibioticum geven. Artsen kiezen hierbij meestal voor het medicijn nitrofurantoïne. Nitrofurantoïne doodt bacteriën die blaasontsteking veroorzaken. Het werkt binnen een paar uur na inname.

Is rust goed bij blaasontsteking? ›

de tweede sleutel om je blaasontsteking tegen te gaan is: rusten! Leg je op de bank, doe een dutje of kruip gewoon je bed weer in; ook de natuurlijke hulpmiddelen die we hierboven aanhaalden, helpen om een blaasontsteking te voorkomen!

Hoe krijg je een blaasontsteking weg zonder antibiotica? ›

Drink veel: 2 tot 3 liter per dag (bijvoorbeeld water, thee, melk). Ga direct plassen als u voelt dat u moet plassen. Plas de blaas helemaal leeg.

Wat maakt een blaasontsteking erger? ›

Risicofactoren bij blaasontsteking

Weinig drinken. Seks: er komen bacteriën naar binnen. Obstipatieklachten: ophoping van ontlasting zorgt voor bacteriegroei. Diabetes, hoge bloeddruk, auto-immuunziekten, stofwisselingsziekten, gebruik van medicatie die je afweer onderdrukken.

Is een warm bad goed tegen blaasontsteking? ›

Een warm bad, warme kruik en/of een kompres helpt vaak tegen de pijn. Warme thee met citroensap geeft ook verlichting. Het is wel goed om altijd naar een dokter te gaan met blaasontsteking. Deze adviseren soms aan vrouwen om 1 week af te wachten of het vanzelf over gaat.

Hoe lang mag je D-mannose slikken? ›

Direct opdrinken. Gebruiksduur D-mannose Blaasontsteking dient niet langer dan 30 dagen in 1 behandelingsperiode te worden gebruikt. Na 4 dagen kan de behandeling worden hervat.

Wat doet D-mannose met je lichaam? ›

Bij hoge doses D-mannose en bijgevolg een hoge concentratie aan D-mannose moleculen in de blaas en de urinebuis, zal D-mannose zich aan de bacteriën binden. D-mannose omwikkelt de bacteriën als het ware. De bacteriën worden hierdoor geneutraliseerd en kunnen zich niet meer in het slijmvlies nestelen.

Welke natuurlijke middelen helpen tegen blaasontsteking? ›

Natuurlijke middelen die zinvol kunnen zijn bij een blaasontsteking:
  • cranberry's (veenbessen). In cranberry's zitten flavonoïden die ervoor zorgen dat de E-colibacterie zich niet aan de blaaswand kan hechten. ...
  • D-mannose. ...
  • berendruif (uva ursi).

Waarom D-mannose gebruiken? ›

Het grote voordeel van d-mannose ten opzichte van andere producten is dat het de gezonde bacteriën in het lichaam met rust laat. Hiermee behoudt d-mannose de natuurlijke balans in het lichaam en de darmflora. Bovendien wordt een teveel aan d-mannose gemakkelijk via de nieren en blaas weer uitgescheiden.

Welke geneesmiddelen hebben invloed op de urinewegen? ›

De volgende geneesmiddelen kunnen aandrangincontinentie als bijwerking hebben:
  • antiparkinsonmiddelen.
  • antipsychotica.
  • diuretica, met name de sterk vochtafdrijvende lisdiuretica vullen de blaas zeer snel met een verhoogde druk en aandrang tot gevolg.
  • lithium.
  • slaap- en kalmeringsmiddelen.

Wat te doen als je vaak blaasontsteking hebt? ›

Bij blaasontsteking 3 keer of vaker in 1 jaar: bespreek dit met uw huisarts:
  1. Na het vrijen antibiotica slikken kan blaasontsteking voorkomen.
  2. 6 maanden elke dag antibiotica slikken kan ook.
  3. Na de overgang kunnen extra hormonen in de vagina helpen.
Apr 21, 2020

Welke medicijnen voor urineweginfectie? ›

Start bij een urineweginfectie met tekenen van weefselinvasie bij volwassenen met antibiotica met voldoende weefselpenetratie, zoals in de eerstelijnszorg met ciprofloxacine, cotrimoxazol of amoxicilline/clavulaanzuur.

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Carlyn Walter

Last Updated:

Views: 6085

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carlyn Walter

Birthday: 1996-01-03

Address: Suite 452 40815 Denyse Extensions, Sengermouth, OR 42374

Phone: +8501809515404

Job: Manufacturing Technician

Hobby: Table tennis, Archery, Vacation, Metal detecting, Yo-yoing, Crocheting, Creative writing

Introduction: My name is Carlyn Walter, I am a lively, glamorous, healthy, clean, powerful, calm, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.